Google Tag Manager Nedir?
Nisan 6, 2025Site Kit ile Google Analytics entegrasyonu
Nisan 6, 2025Google Analytics, web siteniz ya da mobil uygulamanızdaki ziyaretçilerin istatistiklerini ve davranışlarınızı kaydetmeniz ve çeşitli raporlarla stratejiler oluşturmanızı sağlayan, Google tarafından ücretsiz sunulan bir araçtır.
Eğer daha önce bir Google Analytics hesabı oluşturmadıysanız hesap ve mülk birlikte oluşturulacaktır. yanaz.net'e ait daha önce bir hesap oluşturmadığım için bu aşamada hesap ve web sitesine ait mülk (Tag Manager tarafında kapsayıcı olarak görmüştük) birlikte oluşturulacak.
Analytics sayfasının sol alt kısmından Yönetici linkine tıklayın.
Karşınıza gelen sayfada Oluştur -> Hesap linkine tıklayın.
Hesap oluşturma sayfasına erişmiş olmalısınız.
Örneğin bir e-ticaret siteniz var ve aynı zamanda bu e-ticaret sitenizin bir mobil uygulaması olsun. Her birine mülk deniyor ve birden fazla mülk aynı hesaba eklenebiliyor.
Böylece e-ticaret işinizin verilerini takip etmek için tek bir hesap kullanabilirsiniz.
Burada ifade edilen hesap kelimesi Google hesabınızdan farklı ancak Google hesabınıza bağlı bir Analytics hesabını gösteriyor.
yanaz.net için bir hesap eklediğim için hesap adı kısmına kendimin anlayabileceği ve diğer Analytics hesaplarından kolaylıkla ayırt edebileceğim bir isim veriyorum.

Hesap verilerinin paylaşım ayarlarını Google ile paylaşım olarak düşünebilirsiniz.
Gelecekte bir Google uzmanından destek almanız gerekirse ilgili uzmanın verilerinizi görmesi gerekir. Eğer veri paylaşımı ile ilgili bir endişeniz varsa tüm işaretli alanları kaldırabilirsiniz.

Sonraki aşamda ilk müşkümüzü oluşturacağız. Şu anda web sitesi için mülk oluşturuyorum ve ayırt edebilmek için WP ifadesini de ekledim. Bu Wordpress sitesi olduğunu ayırt etmemi sağlayacak.
Raporlama ülkesi ve para birimi ise sitenizin içeriği ile ilgili olarak önemlidir. Örneğin bir e-ticaret sitesi ise ve ürünlerinizi Türk Lirası cinsinden satıyorsanız para birimini Türk lirası seçmeniz raporlamaların doğru çalışması için kritiktir.

İşletmenizi tarif edin kısmında kendinize özel durumu seçerek devam edebilirsiniz.
Bunlar istatistiki bilgilerdir, raporlamalara etki etmeyecektir.

İşletme hedefleri Google'ın size özel bazı raporları otomatik olarak üretmesini ve Google Analytics platformunu nasıl daha iyi kullanabileceğinize dair öneriler sunacağını etkiler.
Ben bu aşamada Web ve/veya uygulama trafiğini anlama olan seçenekle ilerliyorum.

Karşınıza gelecek sözleşmeyi kabul ettikten sonra Tag Manager'da olduğu gibi hangi platformdan veri toplayacağınızı seçin.
Web sitesini seçerek ilerliyorum.

Web sitesi seçeneği sonrasında sizden analytics kodlarının yerleştirileceği web sitesi adresinizi girmeniz istenecek.
Web sitenizin adresini girerek ilerleyin.
Mülkünüzle ilgili veri kaynakları birden fazla olabilir. E-ticaret örneğinde internet sitenize ulaşan bir ziyaretçi sipariş vermemiş ancak fiziksel mağanızdan alışveriş yapmış olabilir. Ya da Whatsapp gibi bir iletişim aracından sipariş vermiş olabilir.
İleri düzey ayarlamalarda bunlar da farklı akışlar ancak aynı mülke ait olması sebebiyle entegrasyon seçenekleri de mevcuttur.
Bu bakış açısıyla Akış Adı kısmını internet sitem gibi bir ifadeyle doldurabilirsiniz.

Oluştur ve devam et ile ilerlediğinizde karşınıza Google etiketinin sitenize nasıl ekleneceği ile ilgili bir ekran gelecektir.
Daha önce Google Tag Manager kurulumu yaptığımız için otomatik olarak etiketleri algıladı. Onayla butonu ile devam edebilirsiniz.

Analytics hesabını henüz kurduğumuz için bir veri akışı algılamadı.

Bu aşamada ek başka bir işlem yapmadan etiketler arasındaki veri akışının otomatik olup olmadığını kontrol edeceğiz. Web akışı ayrıntılarını kapatıp Analytics ana sayfasına dönebilirsiniz.
Başka bir sekmede internet sitenizin anasayfasını açın ve açık kalsın.
Google Analytics anasayfasında görebileceğiniz üzere veri toplama işleminin aktif olduğu ve ortalam 24 saat beklememiz gerektiğini yazan bir bildirim görebilirsiniz.
Site Kit üzerinden Analytics entegrasonu yapıp yapmamak bir tercihtir.
Eğer Wordpress admin panelinizde Analytics verilerinizi görmek isterseniz bu entegrasyonu Site Kit üzerinden kolayca yapabilirsiniz.
Bunun için Site Kit ile Analytics entegrasyonu yazısını inceleyebilirsiniz.
