Google Tag ID nerede?
Nisan 6, 2025Google Analytics Hesabı Nasıl Oluşturulur?
Nisan 6, 2025Google Tag Manager Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Google Tag Manager; kısa adı ile GTM, web sitenize veya mobil uygulamanıza çeşitli izleme kodlarını (etiketler) eklemeyi ve yönetmeyi kolaylaştıran, Google tarafından ücretsiz bir araçtır.
Google Tag Managher özellikle pazarlama, analiz ve reklam kodlarını teknik bilgiye çok fazla ihtiyaç duymadan yönetmenizi sağlar.
Google Tag Manager örneğini yanaz.net'in de alt yapısı olan Wordpress üzerinden çalışacağım.
Google araçlarını Wordpress sitenize en kolay Google'ın kendi sunduğu Site Kit by Google eklentisi ile yapabilirsiniz.
Wordpress sitenizin yönetim panelinden Eklentiler sayfasına erişin ve arama kısmına Site Kit by Google yazın. Karşınıza gelecek eklentilerden aşağıda gördüğünüz Google tarafından yayınlanmış olan Site Kit eklentisini kurup etkinleştirin.
Kurulum sırasında Google hesabınıza bağlanıp varsa mevcut hesaplardan yoksa yeni hesap oluşturmanız için sihirbaz sizi yönlendirecektir. Bu yazıda Google Tag Manager'ı sihirbaz üzerinden değil, kendi sitesinden manuel inceleyeceğiz. Böylece Wordpress dışındaki uygulamalarınız için de faydalı olacak.
https://tagmanager.google.com/ adresine giderek aşağıdaki ekrana ulaşabilirsiniz. Daha önce bu Google hesabınızda bir Tag Manager hesabı tanımlandıysa listede göreceksiniz. Ancak bunu ilk kez yapıyorsanız hesap kısmı boş gelecektir.
Hesap Oluştur butonu ile yeni hesap oluşturabilirsiniz.

Hesap Adı : Birden fazla tag manager hesabınız olabileceği için şu anda oluşturmak istediğiniz hesaba bir isim verin.
Örnekler : Blog Sitem, Araba Tanıtım Sitesi, E-Ticaret Sitem gibi.
Ülke : Politikalar ve raporlamalar açısından ülkeyi doğru seçmeniz önemlidir.

Kapsayıcı, Google Tag Manager'a ekleyeceğiniz etiketler ve tetikleyicilerin hangi sınırlarda çalışacağını belirleyeceğiz kısımdır. Web siteniz ve mobil uygulamanız için ayrı kapsayıcılar eklemeniz gerekiyor, çünkü farklı şekillerde çalışıyor.
Bu örnekte Wordpress ile üretilmiş bu web sitesi için Google Tag Manager ekleyeceğim, bu nedenle kapsayıcı adını anlayabileceğim şekilde sonuna WP ekleyerek ve Hedef platformu Web seçerek Oluştur butonuna tıklıyorum.
Server ve AMP gibi seçenekler ileri düzey konular olduğu için bu yazının kapsamı dışında bırakılmıştır.

Oluştur butonuna tıkladığınızda karşınıza Google Tag Manager'ı kullanmakla ilgili bir sözleşme gelecek. English kısmından Türkçe seçerek sözleşmeyi okuyabilirsiniz.
Sayfanın alt kısmında GDPR ile ilgili bir izin kutucuğu göreceksiniz. Platformu kullanırken Google da sizin kullanım alışkanlıklarınızı takip ederek sizin verilerinizi de toplayıp kullanıyor.
Avupa Birliği üyesi bir ülkede değilseniz bunu işaretlemeniz zorunlu değil ancak daha sonra hesap ayarlarından bir takım izinler vermeniz gerekebilir.
GDPR seçeneği sonrasında sayfanın sağ üst kısmından eğer sözleşmeyi kabul ediyor ve Tag Manager ürününü kullanacaksanız Evet'e tıklayarak devam edebilirsiniz.


Sonraki sayfada karşınıza kodların yer aldığı bir alan gelecek.
Eğer Site Kit üzerinden işlem yapacaksanız bu kodlar eklenti tarafından otomatik yüklenecek, ekstra bir işlem yapmanız gerekmiyor. Bu sayfayı yanlışlıkla kapattıysanız da endişe etmeyin.
Google Tag Manager içerisinde Çalışma Alanı - Sürümler - Yönetici olarak 3 farklı sekme göreceksiniz.
Yönetici sekmesini açtığınızda Google Etiket Yöneticisi'ni Yükle kısmından her zaman kodlarınıza erişebilirsiniz.
Kodların içerisinde GTM ile başlayan kısım sizin Google Tag Manager ID'nizdir.

GTM kapsayıcımızı ürettik ancak henüz sitemize eklemedik. Bu nedenle Tag Manager sayfasının üst kısmında Veri yok gibi ifadeler görebilirsiniz.

Wordpress yönetici panelinde Site Kit -> Settings -> Connect More Services kısmından Tag Manager kutucuğundaki Setup Tag Manager linkine tıklayın.

Site Kit'e oturum açarken kullandığımız Google hesabı ile Google Tag Manager'da kullandığımız hesap aynı olduğu için daha önce oluşturduğumuz hesaplar burada listelenecektir. Eğer uygun olan yalnızca bir hesao varsa otomatik seçim yapılacak.
Complete Setup butonu ile kurulumu bitirebilirsiniz.

Google Tag Manager sitesine geri döndüğünüzde veri yok kısmında artık Google Tag Manager kodunu algıladığı için bir sorun görünmeyecektir.

Bir sonraki adım olarak Google Analytics hesabınız yoksa veri toplamak üzere Google Analytics hesabı ekleyeceğiz.